Skip to main content

Ayia Napa

Status:
Fullt

om Ayia napa

Helt i øst på den sørlige delen av Kypros ligger Ayia Napa.
Ayia napa er kanskje mest kjent for sitt aktive uteliv på sommermånedene, men det finnes mange andre grunner til å reise til nydelige Ayia Napa. Her er det langgrunne sandstrender, glitrende badevann, tonnevis med aktiviteter, kulturskatter og mange fornøyelser. Selve småbyen er bygget opp rundt klosteret fra 1500-tallet som ble tilegnet jomfru Maria, og dette klosteret finner du midt i byen.

Kyprosreisen reiser til Ayia Napa på vintermånedene, hvor byen er rolig, og hotellene fyller seg opp med oss nordboere. Hotellet vi reiser til ligger sentralt i sentrum, og i nærheten av stranden. I denne byen trenger du aldri spasere langt for å finne god mat, shopping, eller aktiviteter.

Temperatur:

Vinteren på Kypros er som en god norsk vår/sommer; varmt om dagen og litt kjølig om kvelden, noe som faller godt i smak for oss nordmenn, som kan nyte en behagelig tilværelse her om vinteren også.

Kontakt oss på post@kyprosreisen, eller ring vår kundeservice på tlf 401 29 500 hvis du skulle ha noen spørsmål, eller trenger hjelp med bestilling.

Om Kypros

"340 SOLDAGER I ÅRET"

Kypros offisielt Republikken Kypros ligger på en øy i den østlige delen av Middelhavet, øst for Hellas. Kypros er den tredje største øya i Middelhavet, og republikken Kypros er en medlemsstat i Den europeiske union.
Kypros består av en gresk og en tyrkisk del, og i den sørlige delen så finner du våre reiser. Kypros er en populær ferieøy, ikke minst for dem som hungrer etter sol og varme i sommerferien.

Kypros et land man kan besøke hele året rundt, da det har det beste klimaet i Middelhavet. Kypros er også et bra sted å bo, har det beste helsemessige klima i verden, høy levestandard, god infrastruktur, Europas beste skatteregime ("lovlig skatteparadis"), godt rettssystem, gode helsetilbud, trygt å bo (kriminaliteten er blant de laveste i Europa).
Kypros blir et stadig mer populært sted for å nyte pensjonisttilværelsen og/eller kjøpe feriebolig. Etterspørselen vokser stadig, og har skutt i været hovedsakelig på grunn av europeiske land, med innbyggere fra Storbritannia i teten.

Med sine 340 soldager i året er Kypros en helårsdestinasjon som kan tilby sol, strand, fest, kultur og historie, og de aller fleste har gode forutsetninger til å storkose seg på denne øya. Både barnefamilier, nyforelskede par, vennegjenger og eldre vil få en flott og minnerik ferie på Kypros.

KLIMA

Kypros har et utpreget middelhavsklima med varme og tørre somre og milde og fuktige vintrer. Øya har gjennomsnittlig 340 soldager i året.
Års-nedbøren ligger på rundt 510 mm. Frost forekommer ikke ved kysten, men i høyereliggende områder kan det om vinteren være ganske kaldt og snø kan falle i fjellene. 
Middeltemperaturen i Nicosia er 29 grader C i årets varmeste måned (august) og 11 grader C i de kaldeste månedene (januar-februar).

FOLKETALL

Det bor ca. 639.800 Kyprioter på Sør-Kypros. I Nord-Kypros som er okkupert, bor det ca. 115.000 tyrkere.

SPRÅK

Gresk er morsmålet, men Engelsk er også godt utbredt og snakkes av de fleste. Mange Kyprioter snakker også flere andre språk som Tysk, Russisk, Fransk osv.

RELIGION

78 % gresk-ortodoks, 18% muslimer, 4% maronitter, armensk-apostolisk og andre.

HELSEFORHOLD OG MATHYGIENE

Man trenger ingen spesielle vaksiner. Vann fra springen kan drikkes, men det er vanlig å kjøpe vann ved spesielle vannstasjoner eller i butikk. 
Det er høy standard og rimelige priser for offentlige helsetjenester. De aller fleste leger og sykepleiere er engelsktalende med utdannelse fra utlandet. Det finnes også et bredt utvalg av private helsetjenester.
Medisinsk hjelp er god over hele øya og apotekene er forsynt med moderne medisin og utstyr.

INFRASTRUKTUR

Infrastrukturen på Kypros holder en meget høy standard. En fire felts motorvei går langs hele sør-kysten og binder alle de store byene i Sør-Kypros sammen.
Både Pafos og Larnaka har fått nye flyterminaler. De nye terminalene, åpner for større flytrafikk til Kypros.
Telefon-systemene holder også høy standard og man har muligheten til bredbåndsoppkobling.

 

MAT OG DRIKKE

I likhet med de fleste øynasjoner, domineres restauranttilbudet på Kypros av sjømat, selv om det ikke er noe problem å få kjøtt eller vegetarmat. Kypros er naturlig nok svært påvirket av matkulturen i sine moderstater, Hellas og Tyrkia, og retter som moussaka og souvlaki florerer.
Kypriotene har derimot for vane å krydre maten med mynte, i motsetning til hva du får i Hellas. I nordlige Kypros er det grillet kebab på spidd som gjelder.
Kypriotene er blitt svært drevne til å håndtere horder av turister som gjerne vil ha det de er vant til fra hjemlandet, så det er også nok av engelske puber som serverer fish and chips, i tillegg til tyske og skandinaviske restauranter. Som overalt ellers i verden finner du alltids kinesiske og indiske spisesteder, amerikanske fastfoodkjeder og utallige pizzarestauranter.

LOKAL MAT PÅ KYPROS

På ekte kypriotiske spisesteder får du svært store og mettende porsjoner, laget av ferske råvarer. Prøv deg gjerne på maratonmåltidet meze, som er en serie med mange småretter som vanligvis deles av flere. Her får du en smak av det meste Kypros har å by på av kulinariske godbiter. Men vær forberedt på at det kan komme opptil 30 retter på bordet, så gjør god plass, og sørg for å være sulten før du begynner! Test også den lokale calamari, små blekksprut delikat tilberedt i rødvinsaus. Som tilbehør får du grønnsaker som poteter i olivenolje, persille, blomkål og asparges. Og selvsagt god og billig lokal rødvin.

Hvis du vil ha en autentisk, kypriotisk matopplevelse uten masseproduserte turistmenyer, dra til en av de små landsbyene lenger inn i landet og finn frem til den lokale tavernaen hvor de lokale spiser. Her bør du ikke forvente deg hvite duker, hovmestere, sølvbestikk eller engang en meny. Men spør etter dagens rett, og du vil være garantert velduftende mat med ferske råvarer.

En velrenommert liten bortgjemt perle er Kouppas Stone Tavern i den lille landsbyen Neo Chorio på Akamashalvøya helt vest på Kypros. Spesielt anbefales den kypriotiske spesialiteten Afelia, som er mørt svinekjøtt i rødvin med koriander.

En annen helt spesiell opplevelse er å bruke søndagen til å kjøre til den lille landsbyen Phyti, som ligger høyt oppe i fjellene over Evretoudalen på vestre Kypros. Fra The Phyti Tavern har du en panoramautsikt over dalen som fullstendig vil ta pusten fra deg, og søndagslunsjene her med meze er svært populære blant lokalbefolkningen. Ring 00357 99138573, forhåndsbestill bord og begynn og gled deg.

DESSERT PÅ KYPROS

Til dessert kan du forvente deg fersk frukt, og søte kaker som gjerne er fylt med ost, fiken eller honning.  Dertil hører den kypriotiske kaffen, et kruttsterkt søtt brygg som serveres i små kopper, gjerne med et glass vann til.

Mange restauranter holder stengt på ettermiddagen, og serverer først middag fra 20:00 og utover. Først fra 21:00 begynner restaurantene å fylles opp.

DRIKKEVARER PÅ KYPROS

Kypriotene har lagd vin i flere tusen år, og de fleste er enige om at de mestrer den kunsten. Den mest kjente vinen er antagelig Commandaria, en søt ravfarget dessertvin som skal ha blitt produsert i over to tusen år. Richard Løvehjerte, som giftet seg med en kypriotisk prinsesse under et av korstogene på 1100-tallet, skal ha blitt begeistret for denne drikken. Commandaria skal være verdens eldste vin som har vært i kontinuerlig produksjon under samme navn.

Av vanlig rødvin regnes Maratheftiko og Onoufrios blant de beste, og av de hvite vinene bør du prøve Vasilikon.

Foretrekker du øl, er de lokale merkene Leon og KEO lyse og velsmakende pilsnere som helst skal serveres iskalde. Bestiller du meze, vil du antagelig bli tilbudt lokalprodusert brandy, med en alkoholprosent på nesten 40%.

 

Historie

"10 TUSEN ÅR MED HISTORIE"

Kypros var ifølge gresk mytologi Afrodites fødested, og øya var et viktig stoppested for korsfarerne. På Kypros finner du ruiner etter både romere, persere og egyptere, og bymurene rundt hovedstaden Nicosia er bygget av venetianere.

Den tidligste kjente menneskelige aktivitet på øya går tilbake til 9000 f.Kr. Arkeologiske levninger fra denne perioden omfatter blant annet den relativt godt bevarte neolittisk steinalderlandsbyen Khirokitia som UNESCO har erklært som en del av Verdensarven med status «forsterket beskyttelse» i tilfelle bevæpnet konflikt, sammen med de arkeologiske stedene Páfos og de malte kirkene i regionen Troodos. Kypros har også noen av de eldste brønnene i verden.[4]

Kypros var en del av det hettittiske rike inntil det ble bosatt av mykenske grekere på 1000-tallet f.Kr. Som et strategisk lokalitet i Midtøsten, ble det siden okkupert av flere betydelige makter, inkludert assyrerne, egyptere, og perserne, og fra disse ble øya erobret i 333 f.Kr. av Aleksander den store. Neste herskere var Ptolemeerdynastiets Egypt, Romerriket, Det bysantinske riket, arabiske kalifater for en kort tid, det franskeLusignandynastiet, og Venezia, fulgt av den osmanske erobringen i 1571. Øya forble under osmansk kontroll i tre århundrer og ble plassert under britisk administrasjon i 1878 inntil det ble gitt uavhengighet i 1960, og ble medlem av Samveldet det neste året.

I 1974, som følge av vold mellom kypriotiske samfunn bestående av greskkyprioter og tyrkiske kyprioter, skjedde et forsøk på statskupp av greskkypriotiske nasjonalister og elementer fra den greske militærjuntaen med det mål å oppnå enosis (forening av Kypros med Hellas). Dette førte til at det tyrkiske militæret gikk i land på den nordlige delen av øya 20. juli 1974, også kjent som Operasjon Fred i Kypros, for å beskytte de tyrkiske kypriotene [10]. Tyrkisk militære ble igjen på øya etter våpenstillstanden, noe som praktisk førte til en deling av øya og som har vært et mål for Tyrkia siden 1955. Volden mellom de etniske samfunnene og den påfølgende tyrkiske invasjonen førte til at 200 000 greskkyprioter måtte flytte fra nord til sør, mens tyrkisk kypriotene måtte flytte fra sør til nord, og etableringen av en adskilt tyrkisk kypriotisk politisk enhet i den nordlige delen av Kypros. Disse hendelsene og den påfølgende politiske situasjonen er fortsatt en vedvarende tvist.

Republikken Kypros har de jure statshøyhet over øya Kypros og havområdene rundt, unntatt for de britiske militærbasene i Akrotiri og Dekelia. Republikken Kypros er de facto delt i to hoveddeler: Området under effektiv kontroll av republikken Kypros, omtrentlig 59 prosent av øyas landområde, og den tyrkiskkontrollerte delen i nord, som kaller seg selv for «Republikken Nord-Kypros» og er anerkjent av kun Tyrkia. Det dekker omtrent 36 prosent av øyas område.

Kypros er den tredje mest folkerike øya i Middelhavet og en av de mest populære turistmålene. En avansert, høyinntektsøkonomi med en meget høy Indeks for menneskelig utvikling, ble republikken Kypros en av de grunnleggende medlemmene av Organisasjonen av alliansefrie nasjoner inntil landet ble medlem av Den europeiske unionen den 1. mai 2004. Den 1. januar 2008 ble Kypros medlem av Eurosonen.

Påvirkningen fra Storbritannia merkes. Kypriotene snakker bra engelsk og kjører på venstre side av veien. Utenrikshandelen består av import av olje, mat og diverse tekstiler. Varer det blir eksportert mye av er klær og sko, frukt og grønnsaker. Handelspartnere er særlig Italia, Storbritannia og USA.

Aktiviteter

Vi arranger ukentlig utflukter fra hotellet, til vingårder og historiske kulturelle skatter som finnes over hele den kypriotiske øya, og arrangerer felles middager med dans og musikk, quizer, vandreturer og andre aktiviteter hver dag.
Kypros er svært kjent for sine historiske funn og her finner man godt bevarte ruiner fra romerske palasser og byer, greske templer, kirker og fort fra korsfarere, Afrodites hellige by og mye mer.
Våre turer blir arrangert av norske reiseledere som befinner seg på hotellet, og ukesplanen varierer hver uke.

Steder å se i Kypros

STEDER Å SE I PAFOS/KYPROS
 

PAFOS HAR MYE Å BY PÅ NÅR DET KOMMER TIL HISTORIE, KULTUR OG MAT. PAFOS ER FØDESTEDET TIL DEN GRESKE MYTOLOGISKE GUDINNEN "APRODITE", BLE KÅRET TIL EUROPAS KULTURHOVEDSTAD I 2017, FINNES I UNESCOS VERDENSARVLISTE.
STEDER SOM ER VERDT Å FÅ MED SEG I NÆRHETEN AV PAFOS, KYPROS:

 

 

THE HOUSE OF DIONYSUS

Mosaikkdekorasjonene og de mytologiske komposisjonene er de viktigste egenskapene til denne restaurerte romerske villaen,
som dateres tilbake til det andre århundre A.D. Ligger sentralt i Pafos. 

 

 

MEDIEVAL CASTLE OF PAPHOS

Pafos slott var opprinnelig et bysantinsk fort bygget for å beskytte havnen. 
Det ble gjenoppbygget av Lusignans i det 13. århundre, demontert av venetianerne i 1570 under den osmanske invasjonen,
og gjennbygd av osmannerne etter at de fanget øya i det 16. århundre


 

TOMB OF THE KINGS

Et stort nekropolis som ligger omtrent to kilometer nord for Paphos havn på Kypros.
Tomb of the kings finnes på UNESCOs verdensarvliste..

 

 

BATH OF AHPRODITE

Det antas at at den greske gudinnen av kjærlighet og skjønnhet, “Aphrodite” tok sine bad her.
Det er mange myter rundt bassengene, og en av dem er at hvis man badet i dem, blir man restaurert av fruktbarheten og ungdomlighet.


 

CORAL BAY

Coral Bay er et populært turiststed i Pafos.
Kysten nord og sør for Coral Bay er preget av steinete hager og sjøgrotter. 
Coral Bay er en 600m strand, med myk hvit sand, omgitt av et par kalksteiner.
Coral Bay Beach har en blå flagg-sertifisering, noe som betyr at den overholder en høy standard i forhold til EU-direktivet.

 

VOUNI PANAYIA WINERY

Vouni Panayia vingård i den vestlige delen av Panayia representerer dynamikken i vinindustrien på Kypros og er den beste representasjonen av kypriotiske vinmakere sitt engasjement til land og lokal kultur.

Kart

Hotell

Melpo Antia Luxury Apartments & Suites

Melpo Antia Luxury Apartments & Suites

Melpo Antia Luxury Apartments and Suites ligger i sentrum av Ayia Napa, bare noen få minutters gange fra de hvite sandstrendene i feriestedet. Etter en fullstendig renovering av alle rom og fellesarea...
 • Bra med barn
 • Fitness
 • Hotell med SPA
 • Nær stranden
 • Leilighet
 • Nær sentrum
 • Bo alene
 • Frokost
 • Senior 60+

 • RGF Logo
 • Cyprus Tourism Organization Logo