Skip to main content

Historie

"10 tusen år med historie"

Kypros var ifølge gresk mytologi Afrodites fødested, og øya var et viktig stoppested for korsfarerne. På Kypros finner du ruiner etter både romere, persere og egyptere, og bymurene rundt hovedstaden Nicosia er bygget av venetianere.

Den tidligste kjente menneskelige aktivitet på øya går tilbake til 9000 f.Kr. Arkeologiske levninger fra denne perioden omfatter blant annet den relativt godt bevarte neolittisk steinalderlandsbyen Khirokitia som UNESCO har erklært som en del av Verdensarven med status «forsterket beskyttelse» i tilfelle bevæpnet konflikt, sammen med de arkeologiske stedene Páfos og de malte kirkene i regionen Troodos. Kypros har også noen av de eldste brønnene i verden.[4]

Kypros var en del av det hettittiske rike inntil det ble bosatt av mykenske grekere på 1000-tallet f.Kr. Som et strategisk lokalitet i Midtøsten, ble det siden okkupert av flere betydelige makter, inkludert assyrerne, egyptere, og perserne, og fra disse ble øya erobret i 333 f.Kr. av Aleksander den store. Neste herskere var Ptolemeerdynastiets Egypt, Romerriket, Det bysantinske riket, arabiske kalifater for en kort tid, det franskeLusignandynastiet, og Venezia, fulgt av den osmanske erobringen i 1571. Øya forble under osmansk kontroll i tre århundrer og ble plassert under britisk administrasjon i 1878 inntil det ble gitt uavhengighet i 1960, og ble medlem av Samveldet det neste året.

I 1974, som følge av vold mellom kypriotiske samfunn bestående av greskkyprioter og tyrkiske kyprioter, skjedde et forsøk på statskupp av greskkypriotiske nasjonalister og elementer fra den greske militærjuntaen med det mål å oppnå enosis (forening av Kypros med Hellas). Dette førte til at det tyrkiske militæret gikk i land på den nordlige delen av øya 20. juli 1974, også kjent som Operasjon Fred i Kypros, for å beskytte de tyrkiske kypriotene [10]. Tyrkisk militære ble igjen på øya etter våpenstillstanden, noe som praktisk førte til en deling av øya og som har vært et mål for Tyrkia siden 1955. Volden mellom de etniske samfunnene og den påfølgende tyrkiske invasjonen førte til at 200 000 greskkyprioter måtte flytte fra nord til sør, mens tyrkisk kypriotene måtte flytte fra sør til nord, og etableringen av en adskilt tyrkisk kypriotisk politisk enhet i den nordlige delen av Kypros. Disse hendelsene og den påfølgende politiske situasjonen er fortsatt en vedvarende tvist.

Republikken Kypros har de jure statshøyhet over øya Kypros og havområdene rundt, unntatt for de britiske militærbasene i Akrotiri og Dekelia. Republikken Kypros er de facto delt i to hoveddeler: Området under effektiv kontroll av republikken Kypros, omtrentlig 59 prosent av øyas landområde, og den tyrkiskkontrollerte delen i nord, som kaller seg selv for «Republikken Nord-Kypros» og er anerkjent av kun Tyrkia. Det dekker omtrent 36 prosent av øyas område.

Kypros er den tredje mest folkerike øya i Middelhavet og en av de mest populære turistmålene. En avansert, høyinntektsøkonomi med en meget høy Indeks for menneskelig utvikling, ble republikken Kypros en av de grunnleggende medlemmene av Organisasjonen av alliansefrie nasjoner inntil landet ble medlem av Den europeiske unionen den 1. mai 2004. Den 1. januar 2008 ble Kypros medlem av Eurosonen.

Påvirkningen fra Storbritannia merkes. Kypriotene snakker bra engelsk og kjører på venstre side av veien. Utenrikshandelen består av import av olje, mat og diverse tekstiler. Varer det blir eksportert mye av er klær og sko, frukt og grønnsaker. Handelspartnere er særlig Italia, Storbritannia og USA.

Historien i korte trekk

5800 f.kr.  Funn av fast  boplass fra  den yngre  steinalder  
1400 f.kr. Bystater  blir grunnlagt av kjøpemenn  fra  Mykene
 800 f. kr. Fønikerne kommer til Kypros og bosetter seg i Kition ( Limassol området)
 546 f.kr. Perserne erobrer Kypros og styrer landet i 200 når.
 333 f.kr.  Aleksander den store befrir Kypros fra Perserne
 295 f.kr.  Kypros blir innvandert av  Ptolemeerne
  58 f. kr. Romerne tar over styret  på  Kypros.

  45 e.kr.  Apostelen  Paulus  Kommer til Kypros og de første Kyprioterne blir  kristne.
 395 e.kr. Kypros blir en del av det østromerske rike.
 488 e.kr. Den Kypriotiske Kirke selvstendighet.
 647 e.kr   Invaderes av Sarasenerne
1191 e.kr.  Rikard Løvehjerte  tar over styret av Kypros
1192 e.kr . Lusignanerne innfører føydalstyre
1260 e.kr. Den Romer- katolske kirke etablerer seg
1373 e.kr. Genueserne erobrer Kypros og styrer i  Famagusta 
1489 e.kr. Republikken Venezia  ta over  styre på Kypros
1570 e.kr. Tyrkerne invadere og hersker på Kypros i nærmere 350 år
1754 e.kr. Sultanen aksepterer at den Greskortodokse erkebiskopen er folkehersker.
1821 e.kr. Tyrkerne knuser opprørene på Kypros  i forbindelse med at Hellas ble frigjorde seg fra Tyrkerne
1878 e.kr. Tyrkia gir forvaltningen av  Kypros til Storbritannia 
1914 e.kr.  Tyrkia er med Tyskerne in den første verdenskrig, Storbritannia annekterer  Kypros
1925 e.kr.  Kypros  blir en del av den Britiske kolonien. 
1950 e.kr. Makarios blir valgt til erkebiskop, han ønsker at Kypros skal forenes med Hellas.
1955 e.kr  EOKA starter voldshandlinger  for  å frigjøre seg fra Storbritannia.
1960 e.kr  Storbritannia frigjør Kypros og Kypros blir en uavhengig republikk, erkebiskop Makarios blir valgt som president.
1963 e.kr. Kamphandlinger mellom tyrkiske og gresk- kyprioter
1974 e.kr Tyrkerne  går i krig mot Kypros og okkuperer 35% av den nordlige delen, hovedstaden Nicosia blir delt i to. 
1983 e.kr. Tyrkia erklærer Nord-Kypros uavhengig, noe som kun blir anerkjennes av Tyrkerne selv.
2004 e.kr. Kypros blir medlem av Eu
2008 e.kr.  Begge sider river ned sin del av muren som deler gågaten Lydra Street i Nicosia i to og åpner muligheten til å krysse grensene til fots. 
2008 e.kr Euroen blir innført
2010 e.kr  Forhandlinger mellom Tyrkia og Kypros med å ene  den okkuperte delen  med resten av Kypros fortsetter  

  

  • RGF Logo
  • Cyprus Tourism Organization Logo