Skip to main content

Mat og drikke

I likhet med de fleste øynasjoner, domineres restauranttilbudet på Kypros av sjømat, selv om det ikke er noe problem å få kjøtt eller vegetarmat. Kypros er naturlig nok svært påvirket av matkulturen i sine moderstater, Hellas og Tyrkia, og retter som moussaka og souvlaki florerer.
Kypriotene har derimot for vane å krydre maten med mynte, i motsetning til hva du får i Hellas. I nordlige Kypros er det grillet kebab på spidd som gjelder.
Kypriotene er blitt svært drevne til å håndtere horder av turister som gjerne vil ha det de er vant til fra hjemlandet, så det er også nok av engelske puber som serverer fish and chips, i tillegg til tyske og skandinaviske restauranter. Som overalt ellers i verden finner du alltids kinesiske og indiske spisesteder, amerikanske fastfoodkjeder og utallige pizzarestauranter.

Lokal mat på Kypros

På ekte kypriotiske spisesteder får du svært store og mettende porsjoner, laget av ferske råvarer. Prøv deg gjerne på maratonmåltidet meze, som er en serie med mange småretter som vanligvis deles av flere. Her får du en smak av det meste Kypros har å by på av kulinariske godbiter. Men vær forberedt på at det kan komme opptil 30 retter på bordet, så gjør god plass, og sørg for å være sulten før du begynner! Test også den lokale calamari, små blekksprut delikat tilberedt i rødvinsaus. Som tilbehør får du grønnsaker som poteter i olivenolje, persille, blomkål og asparges. Og selvsagt god og billig lokal rødvin.

Hvis du vil ha en autentisk, kypriotisk matopplevelse uten masseproduserte turistmenyer, dra til en av de små landsbyene lenger inn i landet og finn frem til den lokale tavernaen hvor de lokale spiser. Her bør du ikke forvente deg hvite duker, hovmestere, sølvbestikk eller engang en meny. Men spør etter dagens rett, og du vil være garantert velduftende mat med ferske råvarer.

En velrenommert liten bortgjemt perle er Kouppas Stone Tavern i den lille landsbyen Neo Chorio på Akamashalvøya helt vest på Kypros. Spesielt anbefales den kypriotiske spesialiteten Afelia, som er mørt svinekjøtt i rødvin med koriander.

En annen helt spesiell opplevelse er å bruke søndagen til å kjøre til den lille landsbyen Phyti, som ligger høyt oppe i fjellene over Evretoudalen på vestre Kypros. Fra The Phyti Tavern har du en panoramautsikt over dalen som fullstendig vil ta pusten fra deg, og søndagslunsjene her med meze er svært populære blant lokalbefolkningen. Ring 00357 99138573, forhåndsbestill bord og begynn og gled deg.

Dessert på Kypros

Til dessert kan du forvente deg fersk frukt, og søte kaker som gjerne er fylt med ost, fiken eller honning.  Dertil hører den kypriotiske kaffen, et kruttsterkt søtt brygg som serveres i små kopper, gjerne med et glass vann til.

Mange restauranter holder stengt på ettermiddagen, og serverer først middag fra 20:00 og utover. Først fra 21:00 begynner restaurantene å fylles opp.

Drikkevarer på Kypros

Kypriotene har lagd vin i flere tusen år, og de fleste er enige om at de mestrer den kunsten. Den mest kjente vinen er antagelig Commandaria, en søt ravfarget dessertvin som skal ha blitt produsert i over to tusen år. Richard Løvehjerte, som giftet seg med en kypriotisk prinsesse under et av korstogene på 1100-tallet, skal ha blitt begeistret for denne drikken. Commandaria skal være verdens eldste vin som har vært i kontinuerlig produksjon under samme navn.

Av vanlig rødvin regnes Maratheftiko og Onoufrios blant de beste, og av de hvite vinene bør du prøve Vasilikon.

Foretrekker du øl, er de lokale merkene Leon og KEO lyse og velsmakende pilsnere som helst skal serveres iskalde. Bestiller du meze, vil du antagelig bli tilbudt lokalprodusert brandy, med en alkoholprosent på nesten 40%.

  • RGF Logo
  • Cyprus Tourism Organization Logo